Dimenzije i oznake auto guma

Kako pročitati oznake na boku gume

Kad kupujete  gume, važno je znati što sve brojevi i slova na boku znače. Ovi brojevi i slova su važna za pronalaženju prave  gume za vaše vozilo. Na primjer pogledajmo na Goodyear Eagle, * P205 / 55R16 89H *

P identificira svoju gumu kao putničku gumu. P označava PMetric. Ako oznaka vaše gume počinje s LT umjesto P to identificira gumu kao kamionsku gumu.

205 označava širinu presjeka gume, što je mjerenje gume na boku oko bočnih stijenki u milimetrima. Ovo mjerenje varira ovisno o rubu na koji je montiran. (25,4 milimetara po 1 inču.)

55. Taj postotak uspoređuje gume. Visina gume sa širinom presjeka gume. Na primjer, taj omjer od 55 znači da je visina gume 55% širine gume

R  označava izgradnju koja se koristi u kučištu gume. R stoji za radijalnu izgradnju. B znači pojasom pristranost i D označava dijagonalnu izgradnju.

16  Posljednja dimenzija navedena u veličini je promjer kotača koja se najčešće mjeri u inčima.

89  Indeks nosivosti
Brojevi koji slijede veličinu gume.Indeks opterećenja vam govori koliko je težina koju guma može podržati kada su pravilno napuhane. Indeksi opterećenja u rasponu od 74 – 150 za putničke gume sa svakim numerička vrijednost odgovara određenioj nosivost. Nosivost za svaku vrijednosti mogu se naći na grafikonu Indeksa opterećenja. Na svakoj američkoj gumi osobnih automobila ograničenje opterećenja je izraženo u funti. Kod europskih guma su ograničenja opterećenja navedena u kilogramima i ponekad u funti.

H  Brzina ocjene su predstavljene slovima u rasponu od A do Z. Svako slovo podudara se s maksimalnom brzinom koju guma može izdržati pod njegovom preporučenom nosivosti. Na primjer, S je jednako maksimalnoj brzini od 179 kilometara na sat. Iako guma može izdržati i veče  brzine, ne preporuča se prekoračenja zakonskih brzina.

Dubine kanala dezena – “520”

Dubine kanala dezena
Ocjena je mjerenje trajnosti gume, a ne planirani vijek gaznog sloja. Važno je zapamtiti da cestovne površine, vozačke navike, i drugi čimbenici određuju stvarni vijek trajanja profila. Na svakoj gumi proizvođač samostalno određuje dubine kanala dezena kroz vlastite testove. Dubine kanala dezena ne temelji se na bilo kojoj industriji ili državnom standardu.

Vuča

Vuča je mjerenje sposobnosti gume da se zaustavi na ravnoj, mokroj površini pod kontroliranim uvjetima. To ne znači sposobnost gume u zavojima  na mokroj površini ili njeno prianjanje na ledu i snijegu. Vuče razreda  AA, A, B i C, s AA ocijenjene su kao najviša ocjena .

Temperatura

Ocjena temperatura su mjerenje otpora neke gume na zagrijavanje pod normalnim radnim uvjetima i preporučenim pritiskom tlaka u gumama . Temperatura razreda u rasponu od A do C, su najviše ocijenjene i stoga vrlo otporne na toplinu.

Maksimalna opterećenja Limit – “635 kg [£ 1400]”

To pokazuje maksimalnu nosivost guma, kada je guma napuhana na maksimum tlaka zraka, kao što je navedeno na bočnoj stijenci. Maksimalni tlak zraka – “300 kPa [44 psi]”. To pokazuje maksimalni pritisak pumpanja gume.To ne ukazuje preporučljiv tlak zraka proizvođača, niti to ukazuje na pravilan tlak zraka na temelju vozila na koje je montirana guma . Ova kategorija također se temelji na NHTSA standardima.

Napomena – Neke gume su označene ‘Extra Load’, ‘XL’, ili ” RF (za armirani). To jednostavno označava da su maksimalno opterećenje i pritisak zraka veći od standardnog opterećenja gume.

Slojna izgradnja

To ukazuje na ono materijali koriste se u slojeva gume, i količinu svake uključene vrste.

Smjer gume

Neke gume pokazuju smjer vrtnje na boku, dok  druge ukazuju na određenu stranu gume koja je namijenjena montaži na vanjsku stranu vozila. Druga vrsta guma kombinira obje indikacije. te je važno da se ove gume postavljaju prema naznačenim uputama.

Smjer gume imaju strelice na boku koje označavaju smjer gume u kojem se guma treba rotirati kada se vozilo kreće prema naprijed.

Asimetrična guma

Asimetrična gume imaju riječ “izvana” oznakom na bočnoj strani gume
koja bi trebala biti okrenuta prema vajskoj strani  vozila.

1.

245 * Brojevi su koji ukazuju na udaljenost, u milimetarima, preko najšireg mjesta širine gume (245 mm ili 9,65 inča, u ovom slučaju) . Često prije ovog broja su slova koja labavo označavaju
vrstu za koju su  gume  dizajnirane: “P” je kratica za “P-metričke” i se obično koristi na osobne automobile, “LT” označava  kamionski program, a “T” je za privremeni rezervni.

2.

40* Ovaj dvoznamenkasti broj je omjer, ili profil, od boka.Kod ove gume visina boka  iznosi 40 posto širine gume, što odgovara 98mm, ili 3,86 inča. Manji broj, kraća bočnica.Iznimka je Michelin PAX gumama, gdje taj broj označava ukupni promjer gume u milimetrima.

3.

R * Ovo slovo pokazuje radijalnu izgradnju guma; gotovo sve gume danas su ove sorte. Ostale konstrukcije su “D” za dijagonalnu izgradnju gume i “B”.

4.

18 * Ovaj broj označava promjer kotača na kojima se gume treba montirati, općenito u inčima. To su obično cijeli brojevi, ali također može biti koracima od pola inča, kao što su “16,5”, ili u milimetara, kao u “390.”

5.

OPIS USLUGA *: Ti brojevi i pismo zajedno nazivaju Opis usluga. Brojke pokazuju maksimalna “opterećenja” rating, ili iznos težine koji guma može podnijeti (“93” je kratica za 650 kilograma, ili 1433 £) i slovo označava rejting brzine, ili kako brzo se guma sigurno može okretati (“W” označava 270 km / h, odnosno 168 mph). Najniži rejting koji se nalazi na putničkoj-auto gumi je “Q”, što znači 99 milja na sat. Najveći, “Y”, dobar je za 186 milja na sat, a kad je zatvoren u zagradi, kao u “(93Y),” to znači “više od” 186 milja na sat. Ove vrijednosti su određene  testiranjem gume na strojevima u laboratoriju.

6.

Red Dot *:.Kod guma koje imaju red dot oznaku za jednostavnije balansiranje crvena oznaka se postavlja kod ventila.

7.

200* brojka koja ukazuje na potrošnju guma. Trošenje guma tijekom 7200 milja na vozilu testa u usporedbi sa referentnom gumom. Što je veći broj, više će vjerojatno trajati. “300” pokazuje da guma trebala trajati tri puta duže od Uniroyal referentne gume, koja ima rezultate 100.

8.

*Guma dobiva oznaku stupnja proklizavanja (“AA”, “,” “B” ili “C”) temelji se na tome koliko prianjanje stvara u testu  u kojem guma vuče 40 milja na sat po mokroj površini da ne proklizava .

9.

* Ovo slovo ukazuje na sposobnost gume da može izdržati  toplinu. Toplina se drastično povećava pri velikoj brzini. A “” Znači guma može izdržati brzine preko 115 mph, “B” je za između 100 i 115 kilometara na sat, i “C”, znači između 85-100 mph.

10.

M + S”  To je kratica za “blato i snijeg” i jednostavno znači da gume ima više prostora između utorima, što bi trebalo pomoći da se olakša vlak na mekim površinama.

11.

“MOUNTAIN Pahuljica” *:. Za razliku od M + S zvjezdicama, ova ikona ukazuje da je guma ispunila minimalne zahtjeve za uspješnost u ispitivanju na snijegu.

12.

Originalne opreme (OE) OBILJEŽAVANJE *: Ova pisma-ili-simbol pokazuju da je to  verzija gume koja je došla kao dio originalne opreme. Ove gume često mogu biti vrlo različite mješavina gume u usporedbi s  gumama u prodaji, iako dezen gaznoga sloja mora biti identičan. Primjeri OE oznakama: General Motors-svi imaju TPC Spec broj; BMW-većina ima Simbol petokrak-zvijezda; Mercedes-neki su ukrašavale “M0”; Porsche-svi su slovo “N” nakon čega slijedi niz, odnosno, N1, N2, itd

13.

GUMA građevinskog materijala *. To je potreban i samorazumljivo popis za pojačavanje materijala i broja slojeva (u oba gazišta i bočnica) koji su profilirani u gume neke gume za armiranje.

14.

DOT OZNAKA *: Svaka guma prodaju u SAD-u mora imati US Department of Transport (DOT) označavanje. Prva dva znaka pokazuju Tvornica proizvodnje, a sljedećih pet ili šest proizvođačeve specifične oznake. Posljednji od četiri brojeva dati če datum proizvodnje (prva dva navesti koji od 52 tjedana, a druga dva, godinu).

0Shares