*DOT Serijski broj*

Simbol “DOT” potvrđuje usklađenost gumama proizvođača sa SAD-om odjel za standarde za sigurnosti za automobilske i sve druge vrste guma za vozila.  U nastavku je opis serijskog broja. Počevši od 2000. godine, četiri broja se koriste za datum proizvidnje, prva dva broja identificiraju tjedan i zadnja dva broja  godinu proizvodnje.

Dolje navedeni primjer pokazuje da je datum proizvodnje gume na serijski broj pedeset drugi tjedan, godine 2003. (5203)

DOT, Datum proizvodnje guma

Preko 90% guma koje naša trvtke isporučuje/montira, DOT je iz te kalendarske godine upravo iz razloga što direktno naručujemo od proizvođača ili iz razloga što neki naši dobavljači nama isporučuju gume koje su naručeni direktno iz tvornice za naše potrebe prodaje.

Razlozi u slučaju da DOT nije iz tekuće kalendarske godine:

1. Proizvođači guma proizvode ljetne, zimske i cjelogodišnje gume tijekom cijele godine.

Zimske gume koje su npr. proizvodene u jeseni 2014. g. nekada nisu niti namijenjeni za prodaju u zimi 2014. g. nego za prodaju u sezoni jesen/zima 2015g.

U slučaju blage zime, pada prodaje ili iz drugih razloga, gume proizvodene u 2014. g. će se prodavati u 2015. g.

2. Gume proizvodene na drugim kontinentima u jeseni 2014. g. bile to zimske ljetne ili cjelogodišnje gume, namijenjeni za europsko tržiste ne mogu fizički doći u Europu u 2014. g. te se prodaju u 2015. g.

Iz gore navedenih, te i iz svih mogućih drugih razloga svi proizvođači guma proizvode gume na način da se gume mogu prodavati kao “nove” i smatraju se novim u svakom mogućem smislu riječi čak i to 5 godina nakon što je guma proizvedena. Osim što gume nisu pokvarljiva roba, proizvodene su na način, s materijalima i zaštićene su tako da se i guma montira kao “nova” i do 5 godina nakon proizvodnje jamstvo od proizvođača vrijedi 1 godinu nakon montiranja gume isto kao sto jamstva proizvođača vrijede 1 godinu nakon montiranja guma makar ta guma bila proizvodena prije mjesec dana.

U slučaju da su neke gume starije od 2 kalendarske godine, na našim stranicama, za svaku takvu gumu pod opisom gume, navedena je godina proizvodnje. Npr. ako je guma proizvedena u 2011.g., pod opisom gume pise: DOT 2011. Ako je guma proizvedena ne starija od 2 kaledarske godine ne piše koji je DOT u opisu proizvoda.

Jamstvo za gume kupljene od naše tvrtke:

Vaše jamstvo što je zapravo jamstvo proizvođača, vrijedi 1 godinu nakon kupljene gume za gume s eventualnom tvorničkom greškom.

Račun koje dobijete za kupljene gume je ujedno i jamstvo.

0Shares