Ova oznaka nalazi se na bočnom zidu originalnih guma isporučene s BMW i MINI modela. Ove gume su razvijene i proizvedene u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila. Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  guma može isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume s tom oznakom se također može koristiti na drugim vozilima.

0 stupnjeva pokrivenost

0 stupnjeva pokrivenost od Michelina sprečava široku bazu gume da gube svoj oblik pri velikim brzinama zahvaljujući promjenjivoj geometriji vlakana u najlonskoj moždini.

A, AO, AOE

Ova oznaka nalazi se na bočnom zidu originalnih guma isporučenih za Audijeve modele. Ove gume su razvijene i proizvedene u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila.
Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse.
Oprez: Gume označena AOE ukazuju na posebna svojstva, i ne može se kombinirati s drugim gumama obilježja A ili AO, pogledajte runflat.
Imajte na umu: Gume s tim oznakama se također može koristiti na drugim vozilima.

ABE: Opća uporabna dozvola

ABE ili Opće Operativni Licence (GOL) potreban za registraciju  automobila i vožnju na javnim cestama. Službena dokumentacija za tu dozvolu je dokument o registraciji vozila ili potvrda licence. Ovaj dokument sadrži informacije o kapacitetu motora, broju mjesta, kodnih brojeva, ili kapacitet vuče, a također i sve promjene na vozilu sa službenim odobrenjem TÜV (široke gume, dijelovi dodani na karoseriju i tako dalje). Ako ima kakvih izmjena na vozilima i nisu upisane u registraciju vozila , neće vrijediti Opće Operativna Licenca i bit će kažnjeni u skladu s tim. OPREZ: Ako se koristi neodobreni kotači i gume, cijela potvrda licence vozilo će vrijediti uz odobrenje za rad i pokriva osiguranje!
Imajte na umu: U odnosu na aluminijski naplatci “ABE” se obično koristi da je “odobren za opći operativne dozvole”, koji omogućuje korištenje tih kotača na posebnim izdanjima vozila u pitanju.

Abrazije uzrokovane kočenjem

Abrazije uzrokovane kočenjem može nastati kada se kočnice u potpunosti primjenjuju (pogotovo bez ABS-a). Profil na kontaktnom području je ugrožen od strane ekstremnih vrućina i struganja – što znači da guma više nije okrugla i mora se zamijeniti.

ABS: Anti-lock sustav kočenja

Protiv blokiranja kotača (ABS)se ponekad naziva limitator anti-lock, zaustavlja kotače kada se kočnice u potpunosti primjenjuju. To znači da se vozilo još uvijek može upravljati ispravno. Elektronički uređaj kontrolira broj okretaja svih kotača putem senzora okretaja kotača, uspoređuje ih s drugima, i prilagođava svoje ponašanje na brzinu vožnje. Ako se broj okretaja jednog ili svih kotače ispadne izvan proporcija s drugima, elektronika če pokupiti rizik od blokiranja i odmah smanjiti hidraulični tlak u kočionom vodu kotača u pitanju. Ovisno o izgradnji ABS, hidraulični uređaj obično sadrži tri ili četiri kanala na pojedinim kočnionom cilindaru. U suhim, mokrim i vlažnim uvjetima, put kočenja je općenito kraći nego za isto vozilo bez ABS-a. Na svježem snijegu ili ledu, kočenja s ABS-om može biti malo duži.

Aluminijske felge

Aluminijski naplatci su felge koje su izrađene od aluminijske legure – ne od čistog aluminija. Čisti aluminij je premekan za jamčiti potrebnu snagu i odgovoriti na izazove vožnje na cesti.
Za razliku od čelične felge, aluminijski naplatci dostupni su u gotovo bilo kojoj veličini ili širini.
Aluminijski naplatci če dodati vrijednost u svakom autu zbog dizajna. Mnogi su više pogodni za ljeto, jer su osjetljivije na sol na cesti od čeličnih felgi. Međutim dostupne su i posebne zimske legure sa otpornim zimskom premazom.

AM8, AM9, AMP, AMS, AMX

Ove kratice su sa Aston Martin specifikacijama. Ove gume su razvijene i proizvedene u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila. Preporučujemo montažu četiri iste gumama, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume s tim oznakama se također mogu koristiti i na drugim vozilima.

Akvaplaning

Akvaplaning se događa kada  žljebovi u gumama više ne mogu odvesti vodu ispod gume na kontaktnom području prema van. Gume onda plutaju na filmu vode, pa kočenje i upravljanje s više nije moguče.
Akvaplaning se može prepoznati po vrlo laganom upravljaču, vrtnji pogonskih kotača uz visoke okretaje motora, te zvuk vode ispod automobila. Svatko tko se nađe u toj situaciji ne bi trebalo pokušati kočiti ni pod kojim okolnostima, umjesto toga treba pritisniti spojku i držati volan u smjeru vožnje. Kotači se ne smiju zablokirati, ili se okrenuti u pogrešnom smjeru kada dođu u kontakt s cestom. Vozači automatika se trebaju koncentrirati na njihovom upravljanju i ne pokušavati promijeniti način vožnje. Navedeno se odnosi na kiši: Vozite oprezno!

Asimetrična

Asimetrične gume imaju unutarnju i vanjsku stranu. To se vidi po riječima “Inside” / “SFI” i “outside” / “FSR-a” na bočnim zidovima.
Nakon montaže, kotači se mogu koristiti u bilo kojoj poziciji na vozilu. Međutim kod naknadne izmjenama kotača treba voditi računa da se gume ne križaju zbog smjera i potrošenosti guma.
Profil asimetričnih guma je dizajniran drugačije na unutarnjim i vanjskim ramenima: Dok profil na unutarnjem ramenu osigurava trakciju i ravno trčanje, profil na vanjskom ramenu je dizajniran za optimalno upravljanje i stabilnost u zavojima.

Balon gume

Na balon gumi, omjer visine i širine je 0,98: 1. One nude dobar ovjes, ali loša svojstva u zavojima.
Balon gume više nisu uobičajene na modernim automobilima. Oni se koriste samo za vintage automobile i kao specijalističke gume.

Bar

Bar je pravna mjerna jedinica za tlak. To je jedinica mjere koja se koristi za tlak u gumama i zamjenjuje jedinicu “fizičku atmosferu” (ATM).
Jedan mbar odgovara 100 Pascala.

BDS-Lamele, Dvosmjerno sustav

Michelin dvosmjerni sustav (BDS) je posebna lamela sustav u kojem  lamele idu u dva različita smjera. Zbog njihova smjera oni su također nazivaju “Z-Lamele”. Ove lamele blokiraju jedne druge prilikom kočenja i ubrzavanja, što dovodi do boljih performansi.
BDS-Lamele se koriste na Michelin Alpin i Pilot Alpin zimskim gumama među ostalima.

BioTRED

BioTred je ime dano  iz Goodyeara, koji sadrži komponentu kukuruznog škroba. To čini da je moguće proizvesti gume na ekološki prihvatljiv način. Ona također smanjuje otpor kotrljanja, štedi gorivo i novac.
BioTred 2 temelji se na naftnim derivatima.

BLT: Povišena Crna slova

Specijalni dizajn bočnih slova.

Bolt cirle rupe

Broj rupa označava broj vijaka kotača. Koristi se za spajanje felge na vozilo.

BSL: Crna Nazubljena slova

Specijalni dizajn bočnih slova, nazubljena slova.

BST: Crna Nazubljena slova

Specijalni dizajn bočnih slova. Slova su nazubljenim unutar ruba.

Broj točaka

Kratica TOČKA stoji za US Department of Transportation, a u mnogim zemljama, to vrijedi i zakonski potrebnu suglasnost, u industriji gume. DOT znači da guma zadovoljava ili čak premašuje sigurnosne zahtjeve Odjela za prijevoz.
1. guma zadovoljava ili premašuje sigurnosne zahtjeve Department of Transportation.
2. Mjesto proizvodnje i biljnog koda .
3. Veličina koda.
4. Datum proizvodnje.

Postoji niz pokazatelja koji se odnose na izgradnju gumama koje se nalaze na bočnom zidu u obliku brojčanih kodova. Općenito,  to se odnosi na gume datuma proizvodnje. Starost guma je navedeno, kodiran. Tako, na primjer, “327”, može značiti tjedna 32 od 1997 i od 2000, tjedan i mjesec proizvodnju gume su prikazati kao četiri znamenke. Dakle, u posljednjih četiri znamenke pokazuju tjedan i godinu u kojoj je proizvedena guma, na primjer “1602” znači tjedan 16. 2002.

Brid

Brid je sinonim na bočnom zidu gume. To utječe na vozna svojstva i udobnost.

Brid visina

Brid visina je u odnosu na širinu gume. Za dimenzija gume 175 / 70R13 70 pokazuje se kao postotak na temelju širine gume od 175 mm.

Bez tragova

Non gume obilježavanje su gume namijenjene za čist okoliš, jer oni ne ostavljaju nikakve tragove (pruge ili crte). Na primjer, oni su montirane na vozila koja se koriste u skladištima u sektoru trgovine i bolnicama.

C

C gume

Pojačane gume za lake kamione, kombi vozila i vozila dobre su poznate kao C gume. Ovisno o proizvođaču, “C” stoji za “Commercial” ili “teret”, ali obje  se odnose na istu stvar. Na mnogim C guma je dvostruko obilježavanje za maksimalno opterećenje.
Izvorno, kratica “PR” je smještena na bočnom zidu gume. To se odnosi na Ply Rating, koja je ranije naznačen broj tijela gume kabela, čime se predstavlja nosivost. koji se danas pokazuje i indeks opterećenja za dostavna ili teretna vozila. Dakle gume s 8pr rejtinga ima veću nosivost od 6PR gume.
Pri odabiru guma za vozila robe, primarni razlozi su tipa izgradnja i indeks opterećenja.
Oprez: RF- / XL gume i LT gume nisu C gume, čak i ako su im nalikuju s obzirom na veličinu i indeks opterećenja. Stoga biste trebali provjeriti papire za vaše vozilo ili zatražiti od proizvođača koji se gume možete koristiti.
Nasuprot tome, kratica “CP” stoji za “kampiranje”. To se odnosi na C gume koje su optimizirane za određene zahtjeve kampera, poput dugodišnjih puteva.

Centrifugalne sile

Centrifugalna sila je sila koja gura vozilo prema van u zavojima. Što je veća težina automobila i brzine, veća je centrifugalna sila.

CH: ugljikovodika

Ugljikovodici (HC) su prisutni u emisiji u raznim varijacijama. Tu je odgovarajući niz neugodnih mirisa (aromatičnog do  ljutog). Tu je i sličan niz učinaka na ljudsko zdravlje. Neki CH spojevi imaju opojni učinak, barem u visokim koncentracijama, a drugi mogu iritirati sluznicu, ili su više ili manje otrovne. Određene tzv aromatski CH spojevi kao što su benzen su kancerogeni. U normalnim atmosferskim koncentracijama, CH spojevi su od posebnog značaja u odnosu na formiranje smoga, čiji je glavni sastojak je ozon.

ContiSeal gume

Gume u ContiSeal rasponu razlikuju po tome što imaju viskozni, ljepljivi premaz – između ramena na unutarnjoj strani gume.
Ako strano tijelo prodire u ContiSeal gumu, viskozni premaz ga okružuje i sprječava gubitak zraka. Ako strano tijelo ispadne, rupa je izolirana od strane ljepljiva, viskoznim premazom.
Vi ne morate prekinuti putovanje za promjenu kotača, možete jednostavno otići do najbližeg vulkanizera.
Imajte na umu: ContiSeal tehnologija brtvi samo off rupe do 5 mm.
Oprez: viskozni premaz nije prikladan kao trajni popravak nakon bušenja. Nakon svake štete na gumi trebali biste konzultirati stručnjaka u gumama, koji će provjeriti dali se guma može  popraviti.
Sustav kontrole tlaka u gumama u vozilu potreban je kod korištenja ContiSeal gume.

ContiSilent gume

ContiSilent tehnologija snižava percipira buka od guma za vozača. Ovdje su gume opremljene s pjenom na unutarnjoj strani, koji čuva svoj oblik, čak i kad se temperature dramatično promijene, čime se smanjuje stvaranje buke.
Cestovna buke u vozilu može se smanjiti do 9 dB (ovisno o vrsti vožnje, brzini i površini ceste).

Cord strana

Cord strana su trake izrađene od rajona, najlona ili poliestera. One su utkane i uključene u gume  dodajući znatnu snagu. Pokretanje ovih kabela od zrna do perla određuje vrstu gradnje gume, koja može biti dijagonale ili radijalne gume.

CP Gume

CP gume su razvijene za kamp vozila, kao što su mobilne kućice te su opremljeni s pojačanom strukturom. Odgovara C gumi u pogledu izgradnje, CP gume, dakle, imaju visoku sposobnost nosivosti. Zbog znatno višeg tlaka zraka, CP gume imaju veću nosivost te u isto vrijeme, veću zaštitu od mehaničkih oštećenja. To pojačanje se obavlja preko nekoliko slojeva kao u 205/55 R16 99 CP V gume. To štiti gume tijekom dugog razdoblja stacionarnih na osnovnoj ploči.
Oprez: RF- / XL gume i LT gume nisu C gume, čak i ako  im nalikuju s obzirom na veličinu i indeks opterećenja. Stoga biste trebali provjeriti papire za vaše vozilo ili zatražiti od proizvođača koji  gume možete koristiti.
Nasuprot tome, kratica “CP” stoji za “kampiranje”. To se odnosi na C gume koje su optimizirane za određene zahtjeve kampera, poput dugogodišnjih putovanja.

 

Čamber

Nagib (ribolov)  kotača jednih prema drugima, kada se gleda u smjeru vožnje, poznat kao krivina. To se pokazalo kao kut od ravnine kotača na vertikalnu ravninu u odnosu na tlo. Ako  kotači pokazuju prema van, krivina je pozitivna. To potiskuje tendenciju poskakivanja. Ukoliko kotači ukazuju unutra na vrhu, krivina je negativna, što dovodi do povećanog poskakivanja.

D

DA Gume

DA gume su gume koje imaju neke vizualne nedostatke i na odgovarajući način “vraćene” od strane proizvođača. Dakle, one mogu biti označene pečatom na primjer.
Ove vizualne greške nemaju apsolutno nikakav utjecaj na performanse ili svojsta.

Dijagonalne gume

U dijagonalnim gumama, kabeli se izvode pod kutom u odnosu na smjer vožnje. To znači da je bočna stijenka gume stabilnija nego kod  radijalnih guma. Međutim, to dovodi do manjeg kontaktnog područja, kao i smanjenja stabilnosti u zavojima. Dok se dijagonalne gume još uvijek koriste i danas za motocikle, poljoprivredne i industrijske opreme, oni su gotovo u potpunosti zamijenjene radijalnim gume za automobile i teretna vozila.
Ovisno o dizajnu se mogu koristiti sa (tt) ili bez zračnice (TL).

Diferencijal  prijenosnika

Diferencijalni zupčanici imaju zadatak  izjednačiti različite stope kotača na pogonu osi.
Različite stope  kotača se neminovno pojavljuju kada kotači na jednoj osovini moraju pokriti različite udaljenosti u zavojima. Ovdje kotači na vanjskoj strani zavoja uvijek ide brže nego kotač na unutarnjoj strani. U većini slučajeva, equalises tzv diferencijal zglob djeluje na osovinu, sprečava diferencijal s ograničenim proklizavanjem da se kotač slobodno vrti i usmjerava snagu na kotač s boljom razinom vuče.

Dvostruka obilježavanja

Na lakim kamionima ili kombi gumama, također poznat kao C gume, često postoje dvije figure za indeks opterećenja prikazane na strani gume, na primjer 205/55 R16 C 98/96 H.
Ove dvije brojke označavaju nosivost za pojedine gume (98) i blizance gume (96). U tom slučaju maksimalna nosivost gume će biti 750 kg za jednu gumu, ili 710 kg za dvostruke gume (s tlakom u gumama  2,5 bara). Manji indeks opterećenja u dva broja uvijek pokazuje maksimalnu nosivost za dvostruke gume.

DSB: Dijagonala Nazubljena Band

Specijalni dizajn bočnih slova. Slova su nazubljena unutar ruba.

DT1, G1

Ove oznake gume su dio Michelin specifikacije i znači  bi gume trebale biti postavljene po osovini. Gume s različitim oznakama ne smije biti u kombinaciji jedni s drugima.

Dueler

Dueler je Bridgestone krovni termin za sve offroad-profila

Dimenzija guma

Dimenzije prikazane na bočnom zidu gume ukazuje na vrstu , veličinu, maksimalne brzine i nosivosti. Općenito vozilo  mora biti opremljeno gumama, kako je navedeno u dokumentima o licenciranju vozila (ili registraciju certifikata). Kao potvrde o registraciji (od listopada 2005) samo pokazuje veličinu guma, alternativne opcije u gumama treba uzeti iz HOO-a (potvrđivanje sukladnosti). Postoji, međutim, nekoliko iznimaka u tom propisu. Dakle, tu su broj automobila (uglavnom starih) gdje su navedene 82 serije guma. Kao što su gotovo identični u veličini do 80 serije guma, obje vrste se mogu koristiti, navodi se u priopćenju  Federalnog ministarstva prometa. Nema promjena sve dok su brzina i indeks opterećenja  isti ili veća od navedene u papirologiji. Ovaj dodatak  također vrijedi u suprotnom smjeru – 82 serija gume mogu se koristiti i umjesto 80-ih. To je odredba Federalnog ministarstva prometa u 1990 u §36 od StVZO (njemački cestovni prometni propisi) Dodatak 9.

E

E, na Dunlop gume

Slovo “E” na Dunlop gume prikazuje gume  koje su poboljšane kako bi se smanjili otpor kotrljanja, opremljena kao izvorne opreme za nekim automobilima. Predstavlja poseban Mercedes dizajn.

EAN: Europski Broj artikla

Europski Broj artikla (EAN) daje svaki model gumama jedinstveni broj artikla.

ECE 30

ECE 30 SE ODNOSI NA europske smjernice što je dokumentirano od strane E broja.E broj specifičan je za svaki dizajn guma i potvrđuje da su gume ispunile kriterije za ispitivanje navedene u ECE 30. U Njemačkoj, od 1998, samo gume proizvedene nakon tog datuma koji ispunjavaju kriterije testa mogu biti prodane. Između ostalog, ECE 30 štiti potrošača od ozbiljnih sigurnosnih grešaka koje mogu proizaći iz jeftinog uvoza, na primjer.

ECE Ispitni znak

Točka 4 (klasifikacija guma- njemački cestovni prometni propisi) navodi sljedeće:
Gume na vozilima s najvećom brzinom od oko 40 km / h, moraju biti opremljeni s informacijama kao što su veličina guma, vrstama izrade, nosivosti,kategorijom brzine  i datumom proizvodnje. Osim toga, od 1998, identifikacija ECE mora biti uključena.

EKO-Utjecaj

Eko-utjecaj je izraz za uštedu energije gume iz branda Pirelli. Ove gume su dizajnirane za ekološke izvedbe (klasificirani kao “Green performance” Pirelli).

Ecopia

Ecopia gume iz Bridgestonea kombiniraju niski otpor kotrljanja s izvanrednom sigurnosti i učinkovitosti u mokrim uvjetima.

Envl
Skraćenica na bočnom zidu gume. Ove oznake su uska bijela slova.

ETRTO:

Europska Tehnička organizacija za gume i naplatke (ETRTO) ima sljedeće regulatorne ciljeve:
– Poticanje na standardizaciji normi, kako bi se postigla transparentnost s obzirom na ugradnju i upotrebu guma, felgi i ventila u Europi
– Uspostava zajedničkih smjernica za mjerenje, opterećenja i tlaka prema propisima korištenja
– Promocija nesmetane razmjene tehničkih informacija u vezi gume, felge i ventila.
S obzirom na činjenicu da gume čine značajan doprinos sigurnosti na cestama, ETRTO surađuje s nacionalnim i međunarodnim organizacijama i zakonodavnim tijelima kako bi izdao prikladne preporuke.
Natpis na gumi u EU, europski propisi označavanja guma
Od 1. studenoga 2012, oznaka gume u EU je ocijenio gume s obzirom na potrošnju goriva, kočenje na mokroj podlozi i vanjskih cestovne buke.To znači da potrošač može saznati više o ovim značajkama prije kupnje guma. Naljepnica ne daje druge ključne podatke, kao što su stabilnost vožnje, trošenja i habanja ili kočenja na suhim cestama.

Europski propisi za zaštitu od buke Fino balansiranje

Fino balansiranje, kotači su uravnoteženi izravno na vozilu. Sve preostale neuravnoteženosti koje proizlaze iz izmjena kotača centriranje, čvorištima i kočioni diskova.

G

Gume označene s “G” su posebno razvijene u suradnji s proizvođačem automobila Opel. Ove gume su razvijene i proizvedene u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila.
Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  gume moge isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume se također mogu koristiti i na drugim vozilima.

G / S: Zlatna pruga

Posebna konstrukcija bočne stijenke. Gume sa zlatnom trakom na bočnom zidu.

Grip

Izraz “Grip” opisuje trenje između kontaktne površine gume i površine ipod gume.
Dakle, grip je sposobnost staviti gazni sloj gumene smjese na cestu što je jače moguće, pri čemu če stručnjaci razlikovati makro i mikro hrapavosti površine ceste. Grip u mokrim a pogotovo na snijegu se postiže putem sofisticirane lamelne tehnologije i specijalnih gumenih spojeva.

GRNX: Michelin Green X

Michelin vlastiti izraz za uštedu energije guma.

Gumeni spojevi

Guma može sadržavati do 16 različitih gumenih spojeva. Međutim, proizvođači guma  če držati točan sastav za sebe. Kako bi bila dobra guma, dosta je zahtijeva od gumenog spoja: niska abrazije, suza-otpora, anti-klizna svojstva, niski otpor kotrljanja, dinamičke stabilnosti, zračna nepropusnost i otpornost na starenje.

Geometrija šasije

Geometrija šasije uključuje Camber, praćenje i kotač. Promjena ili podešavanje geometrije šasije često može imati štetan učinak, na primjer, mijenja se upravljiva sposobnost ili oslabljen trag pravocrtnog trčanja.

Gubitak zraka

Riječi “Gubitak zraka”, očitog ili postupnog gubitka zraka,može biti uzrokovano puknućem.
Međutim, tlak zraka spušta se stalno i bez vanjskog utjecaja, kao što unutarnja obloga od gume nikada ne može biti zapečaćena 100%. Sljedeće pravilo vrijedi: provjeravajte tlak u gumama svako drugo punjenje gorivom. Ovo je također moguće kada su gume ispunjene posebnim plinom (na primjer dušik). No poseban učinak plina postupno nestaje.

Guma s malim otporom

Gume s niskim otporom kotrljanja, zahvaljujući novim tehnologijama zovu gumama s malim otporom.Manji otpor kotrljanja, manja potrošnja goriva.

Glavni utor

Glavni utori se obično nalaze u sredini gume, indikator potrošnje se također nalazi ovdje.

H / T: Autocesta teren

(H / T) gume su razvijene kako bi vozaču dale  najbolje moguće uvjete na mokrim i suhim cestama. Oni se odlikuju izvrsnom udobnost, niskom bukom i optimalnim karakteristikama vožnje.
Ono što ih čini posebnim je da se HT gume  također može koristiti i izvan ceste do određene mjere. Učinak je optimiziran za otprilike 20% off-road i 80% na cesti. Ove gume su dobar izbor za svakoga tko ima svoj terenac u šumi  ili povremeno ide  na off-road.

Homologacija

Homologacija se odnosi na tehničko odobrenje gume za određeni model automobila.Proces  odobrenja je strogo kontroliran od strane proizvođača automobila. Svaka autorizacija znači potvrdu kvalitete za proizvođača guma. U Njemačkoj, gdje su proizvođači  posebno zahtjevna, Michelin je ovlašten za sve proizvođače za gotovo svaki profil.

Hidrodinamički efekt

Hidrodinamički efekt se odnosi na ubrzani protok vode  strelicama u obliku gusjenice raspoređenih u smjeru vožnje.

Intermedijati

Intermedijati je klasifikacija za trkaće gume s omotačem  koji pruža najbolji kompromis na vlažnim ili suhim cestama.

J, JRS

Gume s tom kraticom su razvijene i proizvedene u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila Jaguar.
Preporučujemo montažu četiri istih guma, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume se također mogu koristiti i na drugim vozilima.

IMS: Instant Mobility sustav

Instant sustav mobilnosti (IMS) je razvijen od strane proizvođača Dunlop. IMS je  kit koji se sastoji od spremnika sa sredstvom za brtvljenje i kompresora. Vozila s IMS ne trebaju rezervni kotač, štede gorivo zbog smanjenja težine.
Dakle, manje materijalne štete na gumi može popraviti vozač, a mali ubodi mogu biti zapečaćeni. Nakon svaku štete na gumi, treba uvijek provjeriti od strane stručnjaka.

Inčni

Palac je jedinica za duljinu (“) koji se koristi osobito na engleskom govornom području. Primjerice, koriste se za  promjer rubova.
Za konverziju u metričke:
1 inch = 25,4 milimetara
1 milimetar = 0,03937 inča

Koeficijent prianjanja

Koeficijent prianjanja pokazuje hrapavost različitih parova materijala između donje (npr guma) i podloge (npr ceste). To se vidi po grčkim slovom μ.
Niske vrijednosti ukazuju na glatku, sklisku malog trenja materijala. S višim vrijednostima postoji veća sila trenja.

Koeficijent trenja

Koeficijent trenja gume nije konstantna, već se mijenja ovisno o temperaturi, tlaku površine u kontaktnom području i brojnim drugim čimbenicima.

Komercijalne gume vozila

Komercijalne gume za vozila su gume koje su posebno razvijene za kombije, kamione i autobuse. Glavni prioriteti su gospodarstvo i dugi vijek trajanja.

Kontakt Područje

Područje gume koja zapravo dodiruje površinu je poznato  kao kontakt područje. Kod auta, to je otprilike veličine razglednice.

KABEL

Ove gume su razvijene i proizvedene u skladu s određenim specifikacijama i zahtjevima za Daimler-Chrysler.
Imajte na umu: Gume se također može koristiti i na drugim vozilima.

Križ akvaplaning

Križ akvaplaning može se dogoditi prilikom skretanja na mokroj podlozi. U ovoj opasnoj situaciji, vozilo naglo izgubi kontakt s cestom. Lateralna centrifugalna sila je toliko moćna da se vozilo na kraju klizi bočno.

Kočenja

Udaljenost između pritiskom na kočnicu i kad vozilo dolazi do potpunog zaustavljanja je poznat kao put kočenja. Nekoliko faktora utječe na zaustavni put: vrijeme reakcije, uvjeti na cesti (tipa, mokro), masa vozila, stanje guma (proizvodnja, dubina profila, tlak) i brzina

Kilometraža

Kilometraža znači aktivni životni vijek gume prije nego  mora biti zamijenjena. To ovisi o konstrukciji i kvaliteti gume, kao i tipu vozila, vrsti vožnje, UV zračenju, skladištenju i mnogim drugim čimbenicima. Gume na pogonskim osovinama troše se brže.
Navedeno se odnosi na području cijele EU: zakonski potrebna minimalna dubina profila iznosi 1,6 mm.

Lamele

Lamele su fini zarezi u omotaču koji djeluju poput malih mikro-hvatača. U zimskim gumama, primjerice, oni povećavaju trakciju prilikom vožnje i kočenja.Dobar broj lamela je važan uvjet za dobro prianjanje na zimskim uvjetima na cesti. Oni pružaju optimalno povezivanje s kolnikom. U modernim sustavima lamela, lamele postaje kruta  pod pritiskom, čime se osigurava bolje vozne performanse. U usporedbi s ljetnim gumama, to znači zimske gume
bolje prianjanju na ledu i snijegu, uz bolje ponašanje kočenja
Poboljšana vuča na ledu i snijegu
Točnije komunikacija s vozilom pri usmjeravanju
Plus sigurnije i općenito bolje vozne performanse.

LI: Indeks opterećenja

Opterećenje Indeks su općenito dvije znamenke na kraju veličine klasifikacije, npr 175/70 R 13 82 T. broj 82 pokazuje indeks opterećenja gume. Na primjer, indeks opterećenja 82 znači 475 kg opterećenja po gumi.

LK: Bolt Promjer kruga

Vijak krug na naplatak sastoji se od rupe kroz koje su naplaci su pričvršćeni za vozilo pomoću matice ili vijke. Možete dobiti promjer vijka kruga mjerenjem iz jedne rupe na suprotnu rupu. Sa 5 rupa felge možete odabrati jednu od dvije koje su najdalje rupe.

LLR: Niski otpor kotrljanja

Proizvođač Dunlop naziva njihov niski otpor gume  Roll “Niski otpor kotrljanja” (LLR). Imajte na umu: Gume optimizirana za otpor kotrljanja također su dostupne iz drugih proizvođača nprMichelin GRNX asortiman.

M + S, M & S, M.S .: blato i snijeg

Slova M + S možete prepoznati zimske gume i sve vremenske gume. Na nekim proizvodima nalazi se i simbol pahuljice. M + S gume sa snježnom pahuljicom če zadovoljiti visoke standarde kvalitete. Njihove posebne osobine dolaze na svoje na temperaturi od 7 ° C ljetne gume gube grip i držanje na niskim temperaturama zbog svoje gumene smjese, što dovodi do povećanog  puta kočenja, na suhim i mokrim cestama. Put kočenja na snijegu je kraći nego s ljetnim gumama i do 20%. Uz široku bazu gumama ovaj efekt dolazi u igru na 10 ° C. Štoviše ABS, ESP i TCS ne pomaže ovdje, budući da su čisto elektronička pomagala. Oni ne mogu zamijeniti zimske gume. Međutim, važno je da zimske gume imaju adekvatnu dubinu dezena. Ako je ispod 4 mm, opasnost od akvaplaninga značajno raste, vuče i performanse kočenja padaju osjetno, i svojstva vožnje dolaze na istu razinu kao i ljetne gume. Od 2010  je obvezna montaža zimskih guma za zimske uvjete na cesti. Zimske gume su više pogodna za zimske uvjete na cesti zbog svoje posebne hladno-otporne gumene smjese . To znači da se automobil hvata u koštac savršeno čak i na najnižim temperaturama.Profil gazni sloj je savršeno prilagođen lošim vremenskim uvjetima i smanjuje rizik od akvaplaninga i daje savršeno prianjanje na ledu i snijegu. Veći žljebovi gaznog sloja i dodatnih lamela jamče dodatnu stabilnost kada se kreće brzo između snježnih, mokrih ili suhih cesta. Imamo prave zimske gume za vaš automobil. Također pogledajte ABS, ESP i TCS

M3

Gume s ovom oznakom su razvijene i proizvedene u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila BMW. Oni su dizajnirani kao izvorne opreme za serije M3.
Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse. NAPOMENA: gume se također mogu koristiti i na drugim vozilima.

MC, MC1

Gume s ovom oznakom su razvijeni i proizvedeni u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila McLaren.
Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume se također može koristiti i na drugim vozilima.

MGT

Gume s ovim kodom posebno su razvijene kao izvorne opreme za Maserati Quattroporte.

Minimalna dubina profila

Za automobile, kombije, kamione i motocikle, minimalna dubina profila od 1,6 mm primjenjuje se širom Europe. Kad guma prelazi ovu zakonski potrebnu dubinu minimalnog omotača, put kočenja na mokroj cesti povećava, a tu je i veća opasnost od akvaplaninga.Kočenja kada akvaplaninga s gume minimalne dubine gaznog sloja od 1,6 mm je dvostruko veća od potpuno nove gume. Zbog sigurnosnih razloga, ljetne gume treba zamijeniti kada je dubina profila 2 mm, široke gume kad je 3 mm i zimske gume kad je 4 mm.

Mješovite gume

Pravno, mješovite gume znači istodobno korištenje radijalne i dijagonalne gume na istom vozilu. Ovo korištenje različitih guma nije dopušteno.
Osim toga, miješane gume se odnosi na uporabu različitih veličina guma istovremeno na vozilu. To je u osnovi  zabranjeno. Jedina iznimka je gdje su različite veličine guma dozvoljene su opremljeni po osovini na nekim sportskim automobilima. To je izričito navedeno u automobilu papirologije ili RIM-a dozvole. Te je jedino prihvatljivo koristiti rezervni kotač različite veličine u kratkom vremenskom razdoblju. U tom slučaju, imajte na umu upute na rezervnom kotaču.
Treća interpretacija “mješovita” guma je istovremena primjena guma iste veličine, ali s različitim profilima guma. To je dopušteno. Zimske i ljetne gume se mogu pomiješati. Međutim, niti jedan od njih se ne preporuča: S obzirom na različita svojstva vožnje raznih profila guma, vozilo bi moglo povući u određenom smjeru prilikom kočenja, na primjer, ili se drugačije ponašaju prilikom skretanja ulijevo ili udesno. Štoviše, automobili mogu voziti samo u zimskim uvjetima sa “M + S” gumama.
U principu, gume s istim profilom trebale bi biti postavljene na istoj osovini.Dubina profila suprotstavljenih guma ne bi trebalo biti previše različiti.
To se posebno odnosi na 4 kotača pogon vozila. U tom slučaju, sve gume moraju imati isti profil i slične dubina profila, kako bi se izbjegle bilo kakve štete  središnjeg diferencijala. Imajte na umu upute iz priručnika za korisnike.

MO, MO1

Gume s ovom oznakom su razvijene i proizvedene u skladu s određenim specifikacijama i zahtjevima proizvođača automobila Mercedes.
Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume se također mogu koristiti i na drugim vozilima.

MT, M / T

Kratica stoji za MT blatan teren. Off road gume s ovim dodatnim kodom imaju posebno grub omotača, koji osigurava prianjanje čak i u dubokom blatu.

Niskoprofilne gume

Profil gume opisuje odnos visine bočne širini kontaktnog područja. Balon guma koja se koristi u 20-ih  visine do širine od gotovo 1: 1 ustupila je mjesto niskoprofilnim gumama (do 0,15-1) jako davno.
Pojam niski profil guma vrijedi kada je strana visina manje od 80% širine gume. Ova definicija je izrađen u 70-ima, a mnogo se toga promijenilo u automobilskoj industriji od tada. Tako danas najčešća guma na mid-range automobilu je veličine 205 / 55R16, koje se više ne  smatra gumom “niskog profila”
Ne postoji službena definicija za niskoprofilne gume. Te je pošteno reći da su gume u rasponu od 50 do 55 mogu se svrstati među niskog profila, ovisno o širini gume. Ove gume često imaju prirubnicu štit.

N0, N1, N2, N3, N4, N5, N6, N7

Ove kratice su oznake za Porsche specifikacije. Nova Porsche vozila s odobrenim Pirelli guma dolaze s ovom posebnom oznakom. Ove gume su razvijene i proizvedene u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila.
Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume se također može koristiti i na drugim vozilima.

NW, NWW: Uski bijeli zid

Posebno dizajnirana bočni zid slova s uskim bijelim prugama.

NWS: Uske bijele pruge

Posebna konstrukcija bočne stijenke. Gume s uskim bijelim prugama na bočnom zidu

NHS: Ne Za Highway usluge

Nije za autoceste službe (NHS) znači da su gume označena NHS-a, i bez opisa usluga, a ne može se koristiti na javnim cestama.

Ne LBL: Ne Label

Kratica Ne LBL stoji za gumu koja nema boje slova na bočnom zidu. To se, naravno, koristi samo kada su u gumama  također dostupna  šarena slova.

Naplatci

RIM drži gumu. Općenito čelik se koristi u postupku proizvodnje. Osim toga tu su lagani aluminijski naplatci izrađeni od aluminija ili magnezija legura. Oni imaju bolju točnost inercijski, smanjuju težinu  mase i poboljšavaju izgled vozila.za primjer  veličine naplatka: 6Jx15 H2 = 6 cm širina naplatka, prirubnica dizajn “J”, 15-inčni promjer, grba dizajn “H2 ”

Ojačanje gume, čelični pojas gume

U ojačanju guma, tkanina ojačana s metalnim žicama i tekstilnih bendova idu oko gume poput pojasa. Tkanina je okomita na smjer vožnje. Pojas, koji ide preko tkanina u skladu s smjeru vožnje daje pojačanje gumama slično bočnom zidu , ali oni su obično fleksibilniji i time manje odgovorni na klizanje na mokroj cesti.
Velika prednost je stabilnije trčanje površini, dajući im bolje vozne performanse. Automobil s pojasom na gumama ima bolje kočenja, vozi sigurnije na mokrim cestama – i gume če                                            trajati dulje, ali sve po cijenu udobnosti.
Oprez: Čelične trake može zahrđati. To znači svaka guma s dubokim oštećenjem na površini vlaga može doći do čelične trake.

Otkazani modeli, obustavljene gume

Obustavljena linije mogu imati stariju broj točaka (datum proizvodnje), a često više nije u proizvodnji.

Odvodnja

Odvodnja se odnosi na otklon vode od gazišta. Gume moraju imati dobru izvedbu odvodnje kako bi se zajamčila sigurnost vozne performanse u mokrim uvjetima. Koristeći računalne simulacije, brzina otklona vode određenih utora može se izračunati. Sposobnost gume za borbu protiv akvaplaning optimiziran je  linearnim ili bočnom odvodnjom.

OBL:  Crna slova

Specijalni dizajn bočnih slova, s bijelim okvirom do slova.

OE identični kotači

OE identičan kotača je čelični kotač koji je proizveden u skladu s istim proizvodnim specifikacijama kao standardni kotač postavljen od strane proizvođača automobila.Jedina razlika između OE identičnog kotača i standardnog kotača izvorno ugrađenog je nestala kad proizvođač da zaštitni znak i zamjeni dio broja.Dodatna Opće Operativna Dozvola nije potrebna.

OE: originalne opreme

Izvorna oprema: odnosi se na gume koje su razvijene u skladu sa zahtjevima proizvođača vozila, za određeni model.Vozilo se isporučuje s tim gumama.
Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume se također mogu koristiti i na drugim vozilima.

Orao

Goodyear asortiman visokih performansi sportskih guma.

Odstupanja

Čak i vrlo male nepravilnosti u debljini materijala ili drugim pitanjima, kao što su neravno trošenje može uzrokovati sitne nejednakosti u gume. Kad se kotači vrte, to može stvoriti neravnotežu, guma se više ne vrti ravnomjerno. U većini slučajeva, to se može izjednačavati protuutegom težine na rubu.

Off road guma

Off-road gume su posebne gume za off-road. Gume za blato, pijesak i za ceste. Off-road sa M + S id, zimske gume, su također dostupne  road gume visokih performansi.
Off road gume su gume s posebnim svojstvima za uporabu daleko od javnih cesta i cross-country.
Napomena: Ove gume dolaze u oba carskim i plutanje dimenzija.

OGL: Zlatna slova

Specijalni dizajn bočnih slova,oblikovana sa zlatnim slovima.

ORBL: naglašeno Povišena Crna slova

Specijalni dizajn bočnih slova, s nešto podignutim crnim slovima.

ORWL: Outline Povišena bijelim slovima

Specijalni dizajn bočnih slova, malo podignuta, bijela slova.

Otpor kotrljanja

Otpor kotrljanja pokazuje snagu potrebnu za kretanje gumu. Zimske gume imaju veći otpor kotrljanja od ljetnih guma zbog njihovog dublje, jako tretiranog profila i njihovog višeg tlaka po kvadratnom centimetru. Opterećenje i pritisak u gumama također dolaze u obzir.

P
Perla

Kuglica ili unutarnji prsten na strani gume sadrži snažne žičane jezgre i ima zadatak osiguranja gume da sjedi čvrsto na rubu.

Pojas pomaka

U guma, gdje je tlak prenizak, povećanje savijanja može dovesti do temperature do 120 ° C, osobito u području ramena, to može dovesti do pregrijavanja materijala.

Pogon na 4 kotača

Na vozila s pogonom na 4 kotača, sva 4 kotača mogu pomaknuti auto, za razliku od modela s prednjim pogonom kotača automobila. Neka vozila imaju stalni pogon na 4 kotača, a neki mogu selekcionirati pogon na 4 kotača. Pogonska snaga se može širiti drugačije u odnosu na prednje i stražnje osovine

 Protiv krađe matice / vijci

Protiv krađe Lug matica ili vijak je matica ili vijak koji štiti kotača od krađe. Može se odviti samo s posebnim ključem.

Položaj osovina

Kod zamjene kotača, trebali biste imati na umu položaj osovine. Bez obzira na vrstu pogona, sile utječu na svaki kotač drugačije. Kao opće pravilo možete reći da gume s dubljim profilom mjesto na stražnjoj osovini.
Dakle, položaj kotača može se mijenjati kako bi ih koristili ravnomjerno, primjerice iz FL na RL, FR se RR. Strana osovina koja je izabrana na prvoj montaži  bi trebala ostati ista. To jamči optimalnu kontaktnu površinu. Usmjerene gume moraju uvijek biti na izvornoj strani osovine.

Potvrda Razmak

Veličina gume i felge koje nisu upisane u dokumentaciji vozila moći će se koristiti tek nakon što je izdana potvrda razmak. To će biti izdano od strane proizvođača vozila ili proizvođača guma, čime se omogućuju gume i naplatci za ugradnju.

Potrošnja goriva

U biti, kupci automobila če suditi učinkovitost vozila prema podacima o potrošnji goriva, ta brojka je određena različitim čimbenicima. To uključuje masu vozila, učinkovitost motora, prednju površinu vozila, brzinu vožnje, broj okretaja motora i postavke gasa. Potrošnja goriva je ne samo zanimljiva tema u smislu ekonomije, ali i iz ekološkog stajališta.Tehnička stručnost i razvojni napori proizvođača se ogleda u razini potrošnje goriva svojih vozila. Proizvođači automobila moraju dati tri seta figura za potrošnju goriva: gradska, izvan grada te u kombinaciji, pri čemu je 36,8% potrošnje urbana i 63,2%  izvan grada. Testiranje počinje s osnovnom gradskom vožnjom i hladnim startom pri 20-30 ° C. Nakon mjerenja emisija i potrošnje pod istim uvjetima, potrošnja goriva izračunava se na temelju emisije ispušnih plinova,

Proizvođač tie-u

Proizvođač tie-u znači da je proizvođač automobila samo ovlašćuje određene gume za model. Odluka o gumi  i vrsti guma koje proizvođač ovlaščuje prikazani su u dokumentima za registraciju vozila, ili navedeni u izvješću kotača u slučaju naknadne promjene. (Vidi  opće operativne dozvole. Od 2000 godine jedino čista ZR guma zahtijeva odobrenje proizvođača i ulazak u dokumentaciju.

Podudaranje

Dio procesa montaže guma koji pomaže da kotači budu okrenuti na najbolji mogući način. Bilo nepravilnosti u zaobljenosti kotača i gume su u kombinaciji na takav način da oni budu više ili manje u ravnoteži jedan prema drugom. Provodi se prije stvarnog balansiranja kotača.

P: Putnički

Slovo “P” na gumama iz SAD zalaže za osobni automobil. To ih razlikuje od  LT guma za komercijalna vozila.

PAX-sustav

PAX sustav je sustav koji koristi posebne felge,daje podršku prstenu i gumi u mjestu ojačanih bočnih zidova. Kada postoji nagli gubitak tlaka, možete nastaviti voziti na rubu prstena.  Najveća brzina  je ograničena na 80 km / h, a postoji ograničenje na dopuštenu kilometražu puta.
Imajte na umu: Podrška prstenasti sustavi poput PAX sustav iz Michelina zahtijevaju posebne felge. Molimo pitajte svog stručnjaka u gumama, ako je ova usluga dostupna.

PR-kod, Rich-rejting, ply rating

PR je kratica za “Ply-Ocjena”.
To je izvorno iz broja slojeva pamučne moždine u trupu. Što više slojeva moždine, veća snaga. Kao što su se upoznali jači materijali za slojeve, pojam više ne odnosi se na stvarni broj slojeva moždine. Dakle guma  od 8 može imati samo 4 slojeva najlona moždine, što odgovara snazi od osam slojeva pamuka.
Danas je snaga cestovnih guma  označena indeksom opterećenja i brzine, umjesto sloja rejtinga.

Profil

Odnos profil gume prikazan je kao postotak. To pokazuje visinu gume kao udio u širinu, a prikazan je u dimenzijama gume.
Na primjer: veličina gume 205/55 R16 širina je 205 mm , a  strana visine je 55% širine.

PSWW: pinstripe Whitewall

Specijalni dizajn bočnog zida s tankim bijelim pinstripe oznakom.

Pojačana, reinf, RF, RFD, XL, EL

Takozvane pojačane gume su posebno ojačane gume koje su namijenjene za  veća opterećenja, na primjer za kombi vozila, male autobue  i off-road vozila.
Montaža sama neče automatski povećati nosivost, međutim, oni također zahtijevaju odgovarajući viši tlak u gumama. Neki proizvođači guma također če koristiti i druge oznake za svoje ojačane gume, kao što su XL / EL (dodatni teret) ili RFD.
Oprez, nekoliko značenja: Kod nekih  proizvođača “RF”  je također  oznaka za “runflat”.
Oprez: RF- / XL gume nisu C gume, čak i ako su im nalikuju s obzirom na veličinu i indeks opterećenja. Stoga biste trebali provjeriti papire za vaše vozilo ili zatražiti od proizvođača koje se gume mogu koristiti.

Popravak oštećenja na gumi

Danas su gume  vrlo izdržljive. Međutim, one mogu biti oštetečene vanjskim čimbenicima. Najčešći uzroci su:
Prenizak tlak u gumama

Šteta uzrokovana penjanjem na pločnik
Oštećenja stranim tijelom
Šteta od ulja, goriva, i katrana
Mnogi oblici oštećenja su vidljivi golim okom, čak i ne-stručnjaka. Tako da bi trebalo  provjeriti  gume što češće. Stručnjaci u gumama također nude jeftine provjere guma.
Rezovi, dijelovi, kvržice ili slomljen gazni sloj su razlog za zabrinutost, kao i  proboj  stranih  tijela poput čavala.
Neravnomjerno trošenje podvodne površine često je uzrokovano  trošenjem dijelova u kućištu upravljača. Kočenje ili neravnoteža u kotačima može uzrokovati štetu gumama ove vrste.
Ako ste pronašli bilo kakve štete ili nepravilnosti u gumama, trebali bi posjetiti svog stručnjaka  za gume što je prije moguće. Neke vrste oštećenja gume mogu se popraviti, nije moguće napraviti globalnu izjavu o tome koja se šteta može popraviti bez ugrožavanja sigurnosti  u vožnji. Često je neizbježno da oštećena guma mora biti zamijenjena. U konačnici, samo stručnjak to može procijeniti.

Protektiranje

Kad  površina gume dosegne granicu  trošenja, ali ostali dijelovi gume su nepromijenjeni, guma se može obnavljati.Pravni uvjet za to je da je bočni zid mora biti označen “obnavljanje”.
Kod protektiranja, truplo, čelični pojas i bočni zid početno se provjerava. Zatim se istrošene radne površine  ukloni i zamijeni s novim. To se može učiniti pomoću hladne ili vruće vulkanizacije.Bočni zid onda je označen “prekvalificirana”.

Promjer naplatka

Promjer naplatka je područje gdje guma sjedi okolo. To veže (plombe) unutarnji polumjer gume i tako povezuje rub na gumi.

Racing gume

Race gume su gume koje su samo pogodne za trkaću stazu. One nisu odobrene za uporabu na javnim cestama.

Radijalne gume

Radijalni položaj moždine pilotima daju veću kontaktnu površinu u odnosu na dijagonalne gume. Ova guma ima velike prednosti za gotovo sva vozna  svojstva:
kilometraža
Prianjanje u mokrim uvjetima
Preciznost vožnje
Držanje u zavojima
Udobnost
Radijalne gume su uvedene Michelinu  1948 pod nazivom “X-tehnologija” i sada su standard za automobile i kamione.

Radijus, statički

Visina kotača mjereno od središta do temelja je poznat kao statički polumjer. To se uvijek mjeri s istim opterećenjem na gumama i uvjetima tlaka.

RBL: Povišena Crna slova

Specijalni dizajn bočnih slova, malo podignut crna slova.

RBT: Povišena Crna Tubeless

Specijalni dizajn bočnih slova, malo podignut crna slova.

Regrooving

Regrooving odnosi na jednokratnom produbljivanju  utora gaznog sloja, kako bi se povećao profil dubine. To se smatra kao dio proizvodnog procesa za gume. Regrooving je dopušten samo na gospodarskim  vozilima  guma koje su “narezivanje kanala” na strani. Regrooved gume mogu se postaviti samo na vodečoj  osovini. To vrijedi i za rezervni kotač. Regrooving treba provesti samo od strane stručnjaka u skladu s uputama proizvođača.

Rim baza

RIM baza je područje između prirubnicu obruča. Ovo je mjesto gdje se mjeri  širina ruba. Kao i kod promjera naplatka, širina se mjeri u inčima.

Klasifikacija Rim

Zajedničke međunarodne specifikacije veličina za felge (npr 7Jx15) ukazuju na širinu od prirubnice do oboda (u ovom slučaju 7 inča), kao i visinu (u ovom slučaju 15 inča).”J”, stoji u obliku grba.

RIM kontura

RIM kontura ili RIM profil znači da je RIM-ovog tipa gradnje. Na primjer, “J” opisuje asimetrične baze.

Rim ramena

Područje na rubu između naplatka prirubnice i grba koji sjedi na gumi je poznat kao ramena naplatka.

RO1, Ro2

Ove oznake su po  Audi specifikaciji, između ostalog za R8, RS4, Rs5, RS6. Ove gume su razvijenie u skladu s određenim propisima i zahtjevima proizvođača automobila.
Preporučujemo montažu četiri iste gume, tako da  gume mogu isporučiti optimalne performanse.
Imajte na umu: Gume se također mogu  koristiti i na drugim vozilima.

Robl: Povišena  Crna slova

Specijalni dizajn bočnih slova, malo podignut  oblikovan crnim slovima.

ROWL: Povišena Outline bijelim slovima

Specijalni dizajn bočnih slova, malo podignut, ocrtan bijelim slovima.

RRBL: uvučeni Povišena Crna slova

Specijalni dizajn bočnih slova, malo podignut crnim slovima.

RSB: Povišena Nazubljena Band

Posebna konstrukcija bočne stijenke.Slova su nazubljena  unutar ruba.

Run-out točnost

Dobro, kružno trčanje gume je važno za udobnost i trajni, potpuni kontakt  između površine i  kolnika.
Stručnjak u gumama može provjeriti oblinu vaših guma i pomoći ako je to potrebno.

Runflat, RSC, RFT, SSR, DSST, ZP, RF, HRS, ROF, EMT, TD, Ministarstvo gospodarstva, MO Ext.

Runflat gume (proizvođači koriste razne nazive) su gume sa  svojstvima koja omogućuju zadržati vozne osobine u ograničenoj  udaljenosti kada je tlak u gumama  izgubljen  i / ili tlak u gumama prenizak. Međutim, vozilo mora biti opremljeno TPCS.RunFlat sustav radi s pojačanim bočnim zidom koja više ili manje drži svoj oblik u slučaju gubitka tlaka. To znači da vozač može zadržati kontrolu nad svojim vozilom ako se tlak naglo izgubi. Putovanje na maksimalno 80 km / h, i potražiti najbližeg stručnjaka  za gume u radijusu od 80 km.
Runflat tehnologija nudi vozaču jasno prepoznatljivu  korist, a pravi plus u sigurnosti i udobnosti. Osim toga, ne morate mijenjati kotač kad imate propuštanje, uklanjanje  potrebe za rezervnim kotačem. Sve runflat gume imaju zajednički RSC (runflat komponenti sustava) simbol na njihovom boku.

Rolling opseg

Rolling opseg pokazuje udaljenost  bilo koje točke na omotača za vrijeme jednog okretaja  kotača. Stoga obod kotrljanja ovisi o promjeru gume. Ona ima utjecaj na prijenos i također broja okretaja diska. Na temelju standardne proizvodnje gume, gume s manjim opsegom kotrljanja će težiti kraćem mjenjaču. To ima pozitivan utjecaj na ubrzanje, ali okretomjer bi mogao biti u minusu u odnosu na brzinu. Osim toga, manje gume če dovesti do povećanog signala brzinomjera. Odstupanja plus 1,5% i minus 2,5% su prihvatljivi.

Smjer gume

Usmjerene gume bi trebale biti postavljena samo u auto u smjeru vožnje. Ovaj smjer vožnje je identificiran strelicom i riječi “rotacija” na bočnom zidu.
Nakon montaže na rubovima to daje dvije “lijeve” i dvije “desne“ gume. Usmjerene gume često imaju đon koji izgleda kao “V”. Ovaj tip gazećeg sloja ima sljedeće prednosti:

  • niža razina buke
  • bolje prianjanje na mokroj cesti
  • veća sigurnost- akvaplaning

Starenje

Niz čimbenika može utjecati na proces starenja gume: vlage, UV zračenje, toplina, hladnoća i sl
Kako bi se izbjeglo smanjenje performansi, ostale tvari pomiješane s gumenim spojem če značajno usporiti proces starenja. Međutim, obavezno treba zamijeniti svoje stare gume novima, nakon deset godina. To je prirodni proces u kojem gume gube svoju elastičnost i držanje.  To je vrlo spor proces, a može biti odgođen dodatno posebnim dodacima protiv starenja materijala u gumama. Međutim, netaknute rezervne gume koja su ležale u svom prtljažniku više od 6 godina, ne treba koristiti zajedno s potpuno novim gumama.

Sloboda kretanja

Sloboda kretanja kotača mora biti zajamčena u svakom trenutku. To znači da  kotačima nikada ne smije biti dopušteno dirati šasiju ili komponente, kao što su kočnice ili spone volana.
Kada se montira s kombinacijom većeg kotača / gume, možda će biti potrebno proširiti blatobrane.

Šasija

Šasija uključuje sljedeće elemente:
Ovjes (osovine).
Amortizeri.
Kočnice.
Naplatci (felge i gume).
Šasija stvara vezu između karoserije i ceste, a odgovorna je i za udobnost vozila i njegovu učinkovitost na cesti. Proizvođači stalno pokušavaju pronaći ravnotežu između sigurne vozne performanse i odgovarajući udobnosti vozila.
Problem je u tome što  jedan zapravo ne isključuje drugo, ali oni bitno ne utječu jedna na drugu. S jedne strane, kruta šasija daje visoku razinu sigurnosti u vožnji, (dobro vuče, putanjom, držanja ceste, brzina reakcije), iako je uvijek na štetu udobnosti.

/ T (Svi tereni)

Off road vozila koji se često koriste na neravnom terenu moraju biti opremljeni posebnim off-road gumama. Kao što ime sugerira, za sve terene i sve vrste površine, bilo da je blato, snježne šumske staze ili zemljana cesta puna rupa.

Tlak zraka

Propisani tlak zraka je od ključne važnosti za prijeđene kilometre i životni vijek guma, kao i sigurnost u vožnji. Ako je tlak u gumama u nizak, to može dovesti do loše raspodjele težine i pregrijavanja, pa čak i rizika da se guma može ispuhati. Osim toga, otpor  kotrljanja se povećava, što dovodi do povećanja potrošnje goriva. Redovni studije su pokazale da je u prosjeku na samo jednom od četiri automobila na cesti  ispravan tlak zraka. Naći ćete tlak zraka koji je preporučio proizvođač u uputi za uporabu, a također i na poklopcu spremnika goriva ili na strani vrata. Tlak zraka treba provjeriti kod svakog drugog punjjenja goriva, ili barem svaka četiri tjedna. Gume se moraju provjeriti, ako je hladno, kao topla gume imaju veći pritisak. Dakle: nikada pustiti zrak iz tople gume! Pod određenim okolnostima, široke gume zahtijevaju različite tlak zraka na standardnim gumama, u ovom slučaju svakako uzeti u obzir podatke u korisničkom priručniku ili od proizvođača guma.

Tijekom cijele godine, u svim godišnjim dobima, sve vremenske gume

Na području automobila, tzv sve vremenske gume ili cjelogodišnji gume su na raspolaganju, kao i ljetne i zimske gume. Sve vremenske gume moraju biti označeni oznakom “M + S”, baš kao i zimske gume. Proizvođač stavlja imena kao što su “Allweather” ili “All sezone”,a znače ono što također podrazumijeva pod posebnim simbolima na strani gume: Pahuljica, lišća, sunca i kapljica kiše simboliziraju različite vrste vremenskih uvjeta za koji su gume pogodne .
Naravno ove gume predstavlja kompromis – oni ne postižu visoki standard voznih svojstva ljetnih guma u toplom vremenu i suhim uvjetima ili zimskih gume na hladnoći i snijegu. Sve vremenske gume su izbor za vozače koji žive u relativno ravnom području, a mogu povremeno ostaviti svoj automobil kod kuće u ekstremnim vremenskim uvjetima.
Imajte na umu: Ako  sve vrijeme nije dostupno u određenim veličinama, zimska guma se može koristiti umjesto.

Truplo

Ovaj bitan element nosive potkonstrukcije gume daje gumama svoju snagu i osigurava da ostane zajedno. Danas se trupla  mogu sastojati od plastike i pamučnih vlakana tkanine ili čelika ugrađenog u gume.

Trenje

Kada se vozilo kreće i zaustavlja, to uzrokuje trenje između gume i ceste.
Sljedeći čimbenici utječu na razinu trenja: površine ceste karakteristike, brzina vožnje, raspodjela težine, tlaka u gumama, temperature i svojstva gume.

Prednji + stražnji Obilježavanje

Prednji + stražnji označene gume su gume koje se mogu montirati na prednje ili stražnje felge prema navodima proizvođača.

Štit Prirubnica: FSL

Prirubnica štit je gumena kuglica na vanjskom rubu gume. Obod je namijenjen za zaštitu ruba uzimajući u obzir izgreban pločnik kod parkiranja.
Sljedeći kodovi se također koristi od strane proizvođača guma:

MFS: s RIM-zaštitnik
MFSL: Sa štitom prirubnice
RPB: Zaštita bar Rim
FP: Fringe zaštitnika
FR: guma rebra

Unutarnja obloga

Unutarnja obloga je ime dano gumenom sloju koje osigurava nepropusnost za zrak na unutarnjoj strani gume. U gumama bez zračnica, ispunjava ulogu unutarnje cijevi.

Visoka brzina sposobnost

Gume moraju zadržati svoja svojstva kod maksimalne brzine (brzina Index)  sat vremena na dinamometru  s valjcima. U sljedećem testu, brzina se povećava za 10 km / h svakih deset minuta.

Visoka brzina snaga

Na visokim brzinama, postoji ogromna centrifugalna sila koja utječe na gumu. Kako bi se nosili s tim, truplo je čvrsto vezano zajedno sa najlon tkaninom.

Zamjena gume

U osnovi, gume moraju zamijeniti kada dubina profila doseže zakonski minimum. U principu, gume (na primjer rezervnih guma) ne bi trebalo biti više od šest godina.
Imajte na umu dubinu jednaka profilu, tipu profila i proizvođača. Nikada nemojte kupiti  stare rabljene gume za koje ne znate porijeklo i uvjete vožnje.

Zahtjevi profil

Sve gume moraju zadovoljiti određene uvjete. Tako na primjer, opterećenje nosivosti, mora biti zajamčeno, kao i najviše moguće razine pokretanja, kočenje i bočno snage kako na suhoj cesti, kao i na vlažnim površinama, na mokrom  i na snijegu  ili ledu.
Ostali zahtjevi su: čvrstoća pri visokim brzinama, robusnost, otpornost na habanje, nizak otpor kotrljanja, niska  buka, povoljno ponašanje u vožnji, otpornost na starenje.

Najpopularniji proizvođači guma u našem asortimanu

ACHILLES

AEOLUS

APOLLO

AVON

BARUM

BF-GOODRICH

BRIDGESTONE

CONTINENTAL

COOPER

DAYTON

DEBICA

DELINTE

DOUBLESTAR

DUNLOP

EVERGREEN

FALKEN

FEDERAL

FIRESTONE

FORTUNA

FULDA

GENERAL

GISLAVED

GOODRIDE

GOODYEAR

GT RADIAL

HAIDA

HANKOOK

HIFLY

IMPERIAL

INFINITY

INTERSTATE

KENDA

KLEBER

KORMORAN

KUMHO

LANDSAIL

LASSA

LING LONG

MARANGONI

MARSHAL

MATADOR

MAXTREK

MAXXIS

MENTOR

MICHELIN

MINERVA

NANKANG

NEXEN

NOKIAN

PETLAS

PIRELLI

PLATIN

RIKEN

ROADSTONE

ROCKSTONE

SAILUN

SAVA

SEMPERIT

SILVERSTONE

SUNNY

TOYO

TRACMAX

TRAZANO

UNIROYAL

VREDESTEIN

WANLI

WESTLAKE

YOKOHAMA

Najćešće korištene dimenzije guma, indeksi nosivosti i oznake brzine

  155/70 R13 75 T
  165/65 R14 79 T
  165/65 R14 79 T
  165/65 R15 81 T
  165/70 R13 79 T
  165/70 R14 81 T
 165/70 R14 85 T XL
  175/60 R15 81 T
  175/65 R14 82 T
  175/65 R14 86 T XL
  175/65 R15 88 T XL
  175/65 R15 88 T XL
  175/65R14C 90 T
  175/70 R13 82 T
  175/70 R14 84 T
  175/70 R14 88 T XL
  185/55 R15 82 T
  185/55 R16 87 T XL
  185/60 R14 82 T
  185/60 R15 84 T
  185/60 R15 88 T XL
  185/65 R14 86 T
  185/65 R15 88 T
  195/55 R16 87 H
  195/55 R16 87 T
  195/60R16C 99/97 T
  195/65 R15 91 H
  195/65 R15 91 T
  195/65 R15 95 T XL
  205/45 R17 88 V XL
  205/50 R17 93 H XL
  205/50 R17 93 V XL
  205/50 R17 93 V XL
  205/55 R16 91 H
  205/55 R16 91 T
  205/55 R16 94 H XL
  205/55 R16 94 V XL
  205/60 R15 91 H
  205/60 R15 91 H
  205/60 R15 91 T
  205/60 R16 96 H XL
  205/65 R15 94 H
  205/65 R15 94 H
  205/65 R15 94 T
  215/50 R17 95 V XL
  215/55 R16 93 H
  215/55 R16 97 H XL
  215/55 R17 98 V XL
  215/60 R16 99 H XL
  215/65 R16 98 H
  215/65 R16 98 T
  225/45 R17 91 H
  225/45 R17 94 H XL
  225/45 R17 94 V XL
  225/45 R18 95 V XL
  225/55 R16 95 H
  225/55 R16 99 V XL
  225/55 R17 97 H
  225/60 R16 98 H
  235/40 R18 95 V XL
  235/45 R17 97 V XL
  235/45 R18 98 V XL
  235/55 R17 103V XL
  235/60 R16 100H
  245/40 R18 97 V XL
  245/45 R17 99 V XL
  255/40 R19 100V XL
215/60 R16 95 H
225/40 R18 92 V XL
255/50 R19 107V XL
0Shares