01 555 90 80 | Naslovna

Dobrodošli!

Test Guma: Najbolje gume 2014-2015

BridgestoneTuranzaT001provesitselfinsummertyretest630x315

Odabir gume je olakšan obveznim označavanjem performansi, ali ako želite potpunu sliku kvalitete gume koju kupiti, trebate ovaj test.

Od 2012. godine, proizvođači guma su morali testirati svoje proizvode za prianjanje, valjanje, otpor (ključ za poticanje gospodarstva)  postaviti kriterije, a zatim objaviti rezultate u jednostavne oznake slične onima na hladnjacima i strojevi za pranje. Ipak u auto Express-u, gledaju devet kriterija, a ne tri, uključujući i više relevantnih ocijena buke u kabini, te pokazujemo rezultate postotnog boda umjesto etikete 'široke bendova.

 • Zimske gume ispitivanja: recenzije i cijena 2014

banner-header

Iako istraživanja pokazuju da su vozači pridali manje pozornosti na etikete od europskih vozača, oni su imali veliki utjecaj na industriju. Autoexpres test 2014 je dokaz da je došlo do velike prodaje odlično ocijenjene gume u 2012. god. Također novo u 2014. godini je poligon, Applus IDIADA u blizini Barcelone u Španjolskoj, gdje su krenuli uz pomoć Hankook-a - jednog od nekoliko proizvođača koji razvijaju svoje gume.

Auto Express vozači provesti če sva ispitivanja osim onih koje zahtijevaju specijalizirane vještine, kao što je akvaplaning. Nakon odluka nominirat će najprikladniji model koji je testiran kako bi se osiguralo da se kupuje upravo ono što je testirano.

Dakle, nakon stotina krugova i naglog kočenja, koje gume trebate izabrati?

Test guma 2014: ono što su testirali

 

Sve gume su popularne veličine 205 / 55 R16, s težinom ocjena (indeksom opterećenja) od 91 ili 94, a ocjena brzine V (do 240kmh) ili W (do 270kmh). Label guma ocjene su od A (najbolja) do G (najgore) na otpor kotrljanja (RR) i mokro prianjanje (WG), i buke (N) u dB – što niža to bolje.

 1. Dunlop Sport BluResponse 91 V
  Ocjene - RR: B WG:: 68
 2. Goodyear EfficientGrip Performanse 91 V
  Ocjene - RR: B WG:: 68
 3. Pirelli Cinturato P7 Blue 94 V
  Ocjene - RR: B WG:: 72
 4. Hankook Ventus Prime 2 K115 91 V
  Ocjene - RR: E RG:: 69
 5. Continental Conti-PremiumContact 5 91 V
  Ocjene - RR: C WG:: 71
 6. Bridgestone Turanza T001 91 V
  Ocjene - RR: C WG: BN: 71
 7. Michelin Primat 3 91 V
  Ocjene - RR: C WG:: 69
 8. Vredestein Sportrac 5 94 V
  Ocjene - RR: C WG: BN: 70
 9. Toyo Proxes T1 Sport 94 W
  Ocjene - RR: E RG: BN: 71
 10. GT Radial Champiro UHP1 94 W
  Ocjene - RR: E RG: BN: 72

Najbolje gume 2014.

Kako su došli do stručne presude na 10 top-modela guma

 

Prvak

Procjenili su svaku gumu u devet kategorija, plus cijenu. Pobjednik svakog testa je ocijenjen na 100 posto, a ostatak je postignut u odnosu na to.

Kako bi se osiguralo da su razlike u performansama prilično reflektiraju težine rezultata zbrojili u postotke. To znači da testovi poput otpora kotrljanja - gdje razlika između najbolje i najgore  gume može biti velika – a u rukovanju na suhom može biti vrlo blizu. Iznimka je cijena.

Mokro rukovanje

U 1500-metar IDIADA mokro rukovanje je stvarno ispitivanja gume kroz 1mm duboku mokru površinu kombiniranu velikim ubrzanjem, brzom promjenom smjera i držanjem zavoja s puno . Naši rezultati su uzeti s prosječnih vremena kruga.

 

Mokri zavoji

Na 27.5 metara asfaltnog mokrog kruga,mjeri se prianjanje gume, bez akvaplaninga ili proklizavanja. Vremenski uzimajući prosjek  do 10 krugova, kako bi dobili konačnu presudu.

Mokra kočenja

Ovaj test se sastoji u više od 100 naglih kočenja, te mjeri udaljenost kako bi se usporilo s 80kmh na 5km/satu, eliminira razlike u posljednjih nekoliko metara. ABS je pokrenut svaki put, i opet su izračunali prosjek da donesu presudu.

 

Suho rukovanje

IDIADA za rukovanje u suhim uvjetima krug koji daje gumama vožnju s dugim zamasima koji otkrivaju bilo nedostatak ravnoteže ili odgovora gume. Tu su sve kraći zavoji, plus brzina izmjene koju vozači rade. Rezultat se temelji na prolaznom vremenu, kao i na svim testovima  koristi se kontrola guma za praćenje promjena.

Suha kočenja

Test suhog kočenja zahtijeva manje zaustavljanja u odnosu na mokre uvjete i rezultati su u skladu - ali još uvijek nije blizu 100%. Ušli su u kočionu traku sa oko 105km/satu, pritiskom kočnice mjereno od 100km/satu na 5km/sat. Ekstremni rezultati su eliminirani, a prosječno rezultati pronalaze pobjednika.

 

Akvaplaning kod ravne vožnje

Test mokrog kočenja se izvodi u 1mm vode, ali akvaplaning se mjeri u oko 6 mm. Mjeri brzinu, kada guma više ne može čistiti vodu ispod gaznog sloja. Mjeri se brzina gdje se vodeći prednji kotači vrte 15 posto brže nego stražnji. Prosjek daje rezultat.

Zakrivljeni akvaplaning

Kao o kod ravnog akvaplaning testa, ocjenjuje se sposobnost gume za crpljenje vode ispod gaznog sloja, ali ovaj put s utorima narušenim zavojima. G metar koristi se za mjerenje gubitka prianjanja kako automobil vozi kroz kut potopljen sa do 6 mm vode, na sve višim brzinama.

Otpor kotrljanja

Gume su poslane na R & D centar Hankook  u Južnoj Koreji za ovaj test, koji je ključan za poticanje potrošnje. Gotovo s industrijskim standardima, mjeri koliko je manji otpor potreban da se sa manje goriva  premjestiti na putu. Prema gruboj procjeni, pet posto smanjen otpor kotrljanja daje jedan posto pad u potrošnji goriva.

 

Buka u kabini

Dok na gumama naljepnice "pass-testa buke"  koriste za okoliš i onih koji žive u blizini prometnih cesta, nema izravne veze s bukom u kabini, koja je glavna briga za mnoge vozače. Test je mjerio buku u visini vozačeve glave na grubim i glatkim asfaltnim podlogama, uzima se ponovo prosjek.

Goodyear EfficientGrip pregled učinka guma

Presuda

Dobra  svestrana s nekoliko očiglednih slabosti, a najbolja kada je u pitanju gospodarstvo.

Goodyearova EfficientGrip je na drugom mjestu u Autoexpress testu 2012 od istih 16-inčnih guma, iako ograničena na gospodarstvo , H-ocijenjena proizvod. Ovaj put testirana je verzija izvedbi.

Kao i kod standardnog EfficientGrip, uspjeh Performance modela je bio temeljen na mokroj cesti. Inženjeri u Goodyear-u su na uzoru na svoje kolege u Pirelli- u stvorili gume s dobrim prianjanjem i jakom ekonomijom goriva. Nastup na vrhu naše otpora kotrljanja . U testu mokrog kočenja , malo više od pola metra iza njegove Dunlop sport gume koja je na prvom mjestu.

Guma se na mokrom rukovanja osjeća sigurno i dobro je izbalansirana s puno prianjanja kroz duže zavoje. Još jedan top tri za mokre uvjete, što je dobro na putu do visokog mjesta u ukupnom poretku. Bila je nešto manje uspješna u akvaplaning testovima, iako su razlike u odnosu na najbolje  bile relativno male.

Dakle Goodyear-ov,  uspjeh u mokrim uvjetima suprotstavlja manje impresivne rezultate u sušnom. Na testu kočenja završila je na šestom mjestu.

Kao što smo vidjeli i sa Hankook i Pirelli, da mekoća na suhoj stazi mekoću znači dobar rezultat u testu buke u kabini.

Dunlop Sport BluResponse pregled guma

Presuda

Pobjednički nastupi u svim uvjetima čine ovu briljantnu novu gumu 16-inčnim prvakom.

Novi BluResponse ocjenen odlično čvrsto na vrhu ciljeva dizajnera. Rezultat je proizvod s 30 posto poboljšanom ekonomičnosti goriva model  Dunlop blue response je zamijenio FastResponse, koji smo testirali još 2012.

Ova  guma fokusirana je i ne čudi da kao pridošlica završi na prvom mjestu u našem vlažnom testu kočenja. Ipak, istina je da drugi aspekti izvedbe nisu zanemareni, kao što je bio i na prva tri mjesta na stazi rukovanja. I dok je završio na 10. mjestu na mokrom krugu, to je samo desetina sekunde slabije od pobjednika.

BluResponse također je odnio pobjedu u dubljoj vodi  u ravnom akvaplaning testu i drugi na krivulji - izvanredan podvig.

No, mokra cesta samo rijetko osvaja test, a to je bio slučaj ovog prvaka. Završio je treći u  suhom rukovanju i osvojio test suhog kočenja. Ključ za njegove suhe uspjehe na traci  je njegova sposobnost da sa dosta gasa prolazi kroz duge zavoje.
Šest top tri mjesta u devet testova bili su i više nego dovoljno za debi pobjedu.

Pirelli Cinturato P7 Blue pregled guma

Presuda

Pionirski stari model gume koji je iznevjerio samo na testu u dubokoj vodi.

Guma koja je 2012 na testu među prvim brendovima za mokro kočenje i potrošnju goriva. I P7 Blue je proizvodena da ponovi uspjeh gume Pirelli cinturato iz 2012 godine.

Ova verzija je na testu uštede goriva pala sa oznake A na B, ali način na koji su Pirelli inženjeri uspjeli prevladati sukobljene zahtjeve otporom kotrljanja i mokrim prianjanjem i dalje impresionira.

Temelj trećeg mjesta ove gume je činjenica da je jedan posto iza prvaka u potrošnji goriva i manje od jednog metra iza prvog mjesta u mokrom kočenju. A bilo kako bilo, ovo je dobrodošao povratak na vrh za brand, nakon nekoliko loših rezultata u našim testovima.

Grip u plitkoj vodi mogao se osjetiti na rukovanju krugom, u kojem je P7 Blue pokazao dobru trakciju  i ulijeva povjerenje u oštrim zavojima. Grip može se vidjeti na mokrom krugu, također, u kojoj je bio drugi. Dublje vode su bile izazov: u testu akvaplaninga na ravnoj stazi je završio šesti, ali u zavoju, guma je pala na 10.mjesto daleko iza pobjedničkog Bridgestone.

Pirelli je opet drugi po suhom kočenju, ali guma se nije tako uvjerljiva u rukovanju krugom , nema oštrine u mokrim uvjetima. Stražnji kraj je zadržao pod kontrolom, ipak mjestimično se moralo čekati na držanje prije dodavanja gasa. Ipak, kao i Hankook,  mekoća je dobra vijest za buku u kabini.

Hankook Ventus Prime pregled 2 gume

Presuda

Daljnji dokaz napretka Hankooka, iako brand i dalje ima posla u smanjenju potrošnje goriva.

Nije slučajno da su modeli iz top brandova poput Mercedesa i BMW-a danas opremljeni Hankook gumama kao izvornom opremom. Korejska tvrtka je ostvarila veliki napredak u posljednjih nekoliko godina, kao što je dokazao S1 evo2 završno četvrtim mjestom u  testu 17-inčni guma u 2013. godini, a premijer 2 ponavlja podvig ove godine.

To je niz od pet najboljih mjesta u našim pojedinačnim testovima, a bio je blizu i u drugim procjenama, s otporom kotrljanja koji je jedini pravi uzrok
za zabrinutost. Premijer 2 bio sedmi u potrošnji goriva, 16 posto iza pobjedničkog Goodyear - to znači da će koristiti oko tri posto više goriva.

Na testu kočenja u mokrim uvjetima nije bio među najboljima Hankook ima metar duže kočenje do zaustavljhanja od pobjednika, ali sve u svemu ova guma je prosla dobro mokri test, završno treći u testovima iza izvanrednog Goodyearova i Dunlopova dvojca. Čak je došao na vrh na mokrom krugu. Rukovanje je dobro kontrolirano, stabilna kroz zavoje i osvaja na mokroj stazi. Dobro se ponaša u dubljoj vodi, s tim širokim uzdužnim kanalima, u asimetričnom gazištu gume pomaže postizanju drugog i četvrtog mjesta u akvaplaning testovima.

Hankook  na suhom testu djeluje dosta  mekano u odnosu na suparnike i bori se držati liniju. Ipak, to je prednost u  testu buke u kojoj je završio na samom vrhu uz Pirelli.

Continental ContiPremiumContact 5 pregled guma

Presuda

Pristojna svestrana, ali problem je ravnoteža između kočenja i potrošnju goriva.

ContiPremiumContact 5 je dobar primjer kako se brzo gume razvijaju u ovom vremenu. Dani kada je dizajn trajao pet ili šest godina brzo nestaju.

Kada je pokrenuta početkom 2012. godine, ova guma je bila na čelu te osvojila ispitivanja diljem Europe. Dvije godine kasnije pretekli su je konkurenti.

Ne da je to sada beznadna guma izvan ritma, ali postoji jaz aktualnim liderima. U posljednjih nekoliko testova, vidjeli su da  Continental pokazuju izrazitu prednost u kočenju - ne samo u brzom zaustavljanju,več i u dosljednosti. Ipak, ta tehnologija još uvijek nije našla svoj put do ContiPremiumContact 5.

Mokro kočenje 1,5 metara od najboljih i  suho dodatnih dva metra do zaustavljanja. Kompromis znači  Continental je relativno skroman, završivši na petom mjestu s potrošnjom goriva oko dva posto većom od lidera.

Na osvaja i promjena smjera na mokroj stazi rukovanja, osjetio oštar. Stražnji je dobro kontrolira i dao dobru trakciju iz sporijih zavoja. To sigurno osjećaju vidio da završi jednak trećini.

Iste osjećaj uzbune bio tamo na poklapaju suhom rukovanje krug, sa stražnje strane opet je čvrsto pod kontrolom i prednje suočavanja i na gasu. Top pet rezultati za akvaplaninga potvrdili ContiPremiumContact 5 je kao izvođač zvuka, čak i ako suparnici imaju prednost.

Jedno područje interesa je kabina buke - kritičan čimbenik za mnoge vozače - gdje guma završen. Continental se borila s tim u prethodnim testovima.

Bridgestone Turanza T001

Presuda

Pristojna potrošnja goriva dolazi na račun kočenja. Bilo je i vrijeme da ova guma dobije zamijenjenu.

Bridgestone je imao dosta vremena kad su zadnji put testirali 16-inčni gume. Ispitivanje je provedeno na vlastitoj state-of-the-art ispitnoj stazi u Italiji. Dakle Bridgestone može potrajati na tom rezultatu, iako s T001 u V., a ne H-ocijenjenom obliku.

Nitko ne treba reći da je model Turanza pokazala malo u odnosu na suparnike od kolega premium brandova Michelina i Continentala. Za gume koje počinje pokazivati ​​svoju dob,  rezultat otpora kotrljanja izgleda prilično dobro - te je samo nekoliko posto u potrošnji goriva iza najboljih sa širokim rasponom rezultata.

No problem je mokro kočenje, Turanzi je potrebno više od tri metra dalje da se zaustavi od pobjednika iz Dunlopa. Na mokroj stazi rukovanja, stražnji dio proklizava više nego većina. Sve se lako kontrolira, ali je pokazao nedostatak hvatanja. Ova guma je puno bolja u dubljoj vodi na akvaplaning testovima, gdje je bio jasan pobjednik zakrivljenog testa i treći u ravnoj liniji.

Na suhim cestama njegova kočenja su ovaj put bila dva metara od pobjednika. Iako je nedostatak oštrine na rukovanju suhom stazom
to je dovoljno za treče mjesto, samo ispod sekunde zaostatka za pobjednikom.

Michelin Primacy 3

Presuda

Sigurna guma. Samo malo iza najboljih izvođača u testu.

Rezultati su tako blizu ove godine, tamo je jako mala razlika od  Michelina i Bridgestona na šestom i Continentala na petom mjestu. Međutim, kao što je Primacy 3  lansirana otprilike u isto vrijeme kao i uvedene oznake guma, to je korak iza na potrošnji goriva, s oko dva posto iza najboljeg.

Michelin drži pažljivo liniju između mokrog prianjanja i otpora kotrljanja, koji zahtijevaju kontradiktorne karakteristike u gume. Dok je na mokroj stazi rukovanja, 10. mjesto guma - sigurno, ali jednostavno prolazi široke zavoje  bez oštrine pri promjeni smjera.

Ovaj nedostatak prednjeg držanja se također može vidjeti na mokrom krugu, iako je razlika bila mala.

U dubljoj vodi kod akvaplaninga testa Primacy 3 borio se malo više, s osmom i devetom pozicijom, ali to nije bilo previše daleko iza lidera. Guma je puno bolja na suhom testu – te je završila na četvrtom mjestu na testu kočenja i dostavlja bolju ravnotežu na rukovanju krugom. To je pokazao dobar prednji stisak kroz duge zavoje s malo stražnjih zanašanja.Pokazala se također dobro i na testu buke, samo mali zaostatak za pobjednikom.

Dakle Primacy 3 je pristojna guma, ali u ovom konkurentnom području, one male praznine diljem izvedbe gotovo svih testova dovodi do razočaravajućeg sedmog  mjesta.

Toyo Proxes T1 Sport

Presuda

Korak iza najboljih izvođača u većini procjena. Novi dizajn ne može doći dovoljno brzo.

Toyo se vraća u testovima guma nakon izbivanja od nekoliko godina, a Proxes T1 Sport  teško ide, pogotovo kada su suočeni s proizvodima izrađenih posebno za ispuniti zahtjeve označavanja guma.

Iako su nesumnjivo bili preciziranja, ova guma je oko za nekoliko godina, a to pokazuje s razočaravajućih učinkovitosti goriva ocjene E i F za cjelokupni asortiman. Dakle, to je ne čudi da se vidi T1 Sport završiti na dnu čopora u valjanje testa otpornosti - da bi se kroz oko sedam posto više goriva nego najbolje, a Toyo će biti dobro svjestan koliko je sličan to je kineski suparnika GT Radial.

Cabin noise
1= Hankook 100%
1= Pirelli 100%
3 Goodyear 99.40%
4 Michelin 99.30%
5= Vredestein 99.10%
5= Dunlop 99.10%
5= GT Radial 99.10%
7 Bridgestone 99.00%
9 Toyo 98.80%
10 Continental 98.60%
Wet braking
1 Dunlop 100%
2= Goodyear 98.30%
2= Pirelli 98.30%
4 Michelin 97.40%
5 GT Radial 96.50%
6 Toyo 95.60%
7 Hankook 95.00%
8= Continental 93.10%
8= Vredestein 93.10%
10 Bridgestone 86.00%
Dry handling
1 GT Radial 100%
2 Toyo 99.40%
3= Bridgestone 99.30%
3= Dunlop 99.30%
5= Michelin 99.20%
5= Goodyear 99.20%
7 Continental 99.00%
Leave a Reply